Visning: A A A A A
Sammen for Hammerfest!
Recovered Content - Kjøttvikvarden

Kjøttvikvarden

Foto: Arne Sannvik Høyt mot himmelen helt nord på Sørøya, nærmere bestemt på det 320 meter høye Kjøttvikfjellet, ruver kommunens eldste byggverk – Kjøttvikvarden – et monumentalt byggverk som overlevde krigsødeleggelsene i 1944-45.

 

Dette landkjenningsmerket eller "anduvningsmærke" ble etter befaling av den Kongelige Norske Regjerings Marine Departement, oppført av et arbeidslag fra Sunnmøre under ledelsen av en av Fyrvesenets pionerer, Ole Gammelsen Mork. Han skrev til sin venn i Volda 20. august 1853 at han holdt på å mure opp et sjømerke på Kjødvigfjeldet ved Torhalsen. Mærket skulle være 16 alen høyt, 12 alen bredt og 8 alen tjukt. Derfor kjenner vi tidspunktet for oppføringen av varden, og hvem som stod for dette. Resten av bakgrunnen er skjult i Riksarkivene.

 

Kjøttvikvarden har stått uten tilsyn og vedlikehold i 150 år. Dette har etter hvert satt sine spor, og litt av toppen er nå borte. I forbindelsen med Riksantikvarens forslag til verneplan for fyrstasjoner uttalte dem i et skriv av 4.7.1996 at "Kjøttvikvarden er et særegent kulturminne og har interesse sett i forhold til arbeidet med verneplanen". Kystdirektoratet ved Kystverkets 5. distrikt i Honningsvåg har ansvaret for istandsetting og vedlikehold.

 

Byggverket Kjøttvikvarden er sannsynligvis den eneste i sitt slag her til lands, og kanskje også i verden. Spesielt er det også at den er plassert på et 320 meter høyt fjell i stedet for på lave holmer og skjær hvor det er vanlig at seilmerkene settes opp. Dette, sammen med alderen, gjør det til et "Særegent kulturminne".

Tip a friendTips en venn Printer friendlySkriv ut
Web levert av CustomPublish AS