Mot slutten på papirarbeid i kommunen

Pressemelding fra Hammerfest kommune

2018-09-14 Av Eilert Sundt

Snart kan det bli slutt på både å sende og å motta brev på papir for innbyggere i Hammerfest kommune. Innbyggere og andre kan sende brev til kommunen via tjenesten eDialog og få svar digitalt via AltInn eller sin elektroniske postkasse.

– Vi er allerede godt i gang med å slutte å bruke papirbrev, forklarer arkivleder Jørn Petter Fagerheim i Hammerfest kommune. Mange brev blir nå sendt elektronisk. Og etter hvert er ambisjonen vår at absolutt alt skal sendes ut på den måten.

Det betyr at innbyggere og organisasjoner som har skaffet seg digital postkasse, nå kan få brev fra kommunen dit. Har du ikke fått deg digital postkasse, vil du kunne lese brevene på AltInn.no – og om du har reservert deg mot digital post, får du brevet på papir i postkassen, på gamlemåten.

Raskere, sikrere og mer miljøvennlig

– Jeg er fristet til å si at dette er et skikkelig Kinderegg, sier Fagerheim.  – For det første kommer jo posten frem mye raskere på denne måten. Det er bare snakk om minutter fra våre saksbehandlere sender ut for eksempel et svar på en søknad til det svaret er tilgjengelig for mottakeren. Og så er sendingen sikret mot innsyn fra uvedkommende hele veien. I motsetning til en konvolutt som blir liggende i en ulåst postkasse i veikanten, så er personlig og sensitiv informasjon trygg hele veien fra oss til mottakeren, og det blir umulig å bli utsatt for eksempel for identitetstyveri. Og sist men ikke minst, så sparer vi miljøet! Både fordi vi slipper å hugge ned trær for å lage papir, og ikke minst fordi vi slipper å transportere de fysiske brevene frem til mottakeren. – At vi også sparer penger på porto, er en fin bonus til slutt.

Tar også i mot digital post

Det er også blitt enkelt å sende post digitalt til kommunen. På forsiden av kommunens internettside finnes det nå en knapp «Skriv til oss – sikker post». Der kan man skrive inn meldinger og laste opp vedlegg som så blir sendt til kommunens postmottak. Og i motsetning til e-post, er disse meldingen sikret mot innsyn, så det er trygt å sende personlig og sensitiv informasjon.

– Vi tar selvsagt fortsatt i mot vanlige vanlige, tradisjonelle brev på papir, forsikrer arkivlederen. Men vi håper flest mulig vil ta i bruk denne muligheten til å sende brev sikkert og digitalt. Det er enklere, raskere og sikrere for alle parter. Og ikke minst mer miljøvennlig.

Digital postkasse

Det offentlige Norge ønsker å sende mest mulig av informasjon og brev digitalt til innbyggerne. Alle innbyggere oppfordres derfor til å skaffe seg en digital postkassse. For tiden finnes det to godkjente systemer du kan velge mellom: eBoks og Digipost. Mer informasjon finnes hos DIFI – Direktoratet for forvaltning og IKT.

eDialog

eDialog er en tjeneste som er utviklet av KS og som lar deg sende meldinger og vedlegg sikkert til mottakeren. Innlogging til tjenesten skjer med ID-porten fra DIFI.
Sikker post til Hammerfest kommune er tilgjengelig her

Kontaktperson

Jørn Petter Fagerheim
Arkivleder
Jorn.Petter.Fagerheim@hammerfest.kommune.no | T 78 40 25 69

Pressebilder

Foto: Hammerfest kommune

Mann i papirarkiv
Arkivleder Jørn Petter Fagerheim ser frem til å si farvel til papirarkivene for godt.
Høyoppløselig versjon

Papirbasert postjournal
Slik så postjournalene ut i papirets tidsalder
Høyoppløselig versjon